بررسی انواع نرم افزارهای تحت وب
گاهی اوقات در فضای مجازی با واژه (نرم افزارهای تحت وب) مواجه میشویم و اولین سوالی که به وجود می آید این است که تفاوت این نوع از نرم افزارها با نسخه نصبی آن در چیست. آیا یک نرم افزار تحت وب دقیقا همان کارهایی را انجام میدهد که یک نرم افزار نصبی که حجم فایلهای زیادی دارد؟
با افزایش کیفیت اینترنت و شبکه جهانی ایده ساخت نرم افزارهای تحت وب شروع شد. با رشد همه روزه تکنولوژی و فراگیری زبانهای برنامه نویسی مختلف این امکان به برنامه نویسان داده شده که بتوان سیستمی رو طراحی کرد که نرم افزار ما برای اجرا شدن از سخت افزار سیستم دیگری در محلی دیگر استفاده کند و خروجی آن در بستر اینترنت برای ما در قالب مرورگر های مختلف نمایش داده شود. با توجه به اینکه نرم افزارهای تحت وب هم مانند نرم افزارهای دیگر برای اجرا شدن از حداکثر توان سرور استفاده میکنند، نمیتوان به این نتیجه رسید نرم افزارهای تحت وب توانایی کمتری نسبت به نسخه نصبی دارند. موضوعی که در اینجا مطرح میشود، بحث اینترنت و شبکه جهانی هست که موجب شده سرعت عمل ورژن تحت وب را نسبت به نسخه اصلی محدودتر کند. اما میتوان به جرات گفت ویژگی های بی نظیری که در نرم افزارهای تحت وب هست باعث چشم پوشی از این موضوع می شود.

امروزه با قدرت گرفتن زبانهای برنامه نویسی مثل: (PHP، PYTHON، ASP، JAVA و...) ساخت نرم افزارهای تحت وب سرعت زیادی گرفته و شرکتهای برنامه نویسی را به ساخت این دست نرم افزارها سوق داده است. به طور کلی عمکلرد نرم افزارهای تحت وب بدین شکل هست که کاربر دستوری را در نرم افزار وارد میکند و این اطلاعات از طریق اینترنت به سرور انتقال داده میشود، در سرور دستور وارد شده تفسیر شده و خروجی به همان شکل برای کاربر ارسال میشه و کاربر نتیجه را بر روی مرورگر خود می بیند.از جمله ویژگی های نرم افزارهای تحت وب ، موضوع آپدیت بودن آنهاست. ما همواره شاهد این هستیم که نرم افزارهای مختلف پس از مدتی مجبور هستن برای ارتقا و یا رفع باگها و خطاهای احتمالی، کاربران خود را مجبور به آپدیت روزانه نرم افزار خود کنند که این موضوع برای عده ای خوشایند نیست. این در حالی است که آپدیت در نرم افزارهای تحت وب آنی هست و از سوی سرور اعمال میشود و کاربر در کامپیوتر شخصی خود آپدیتی رو انجام نمیدهد. همچنین اینکه بسیاری از نرم افزارها برای اجرا شدن نیاز به یک سخت افزار خوب دارند که در خصوص نرم افزارهای تحت وب بدلیل اینکه دیتاها بر روی سرور سوار شده است میتوانند با حداقل سیستم اجرا شوند، موضوعی که در بحث نرم افزارهای تحت وب مطرح است کیفیت اینترنت میباشد.

قابلیت حمل و امکان جابهجایی بارزترین ویژگی نرم افزارهای تحت وب هست، فرض کنید که مدیر یک مجموعه در تعطیلات آخر هفته از حسابدار خود میخواهد که یک رویداد مالی را که در نرم افزار شرکت به ثبت رسیده است را پیگیری کند. در این شرایط حسابدار قطعا مجبور است که دسترسی فیزیکی به کامپیوتر شرکت داشته باشد. اما حالا فرض کنید این نرم افزار تحت وب باشد در این حالت حسابدار تنها با وارد شدن به مرورگر رایانه شخصی خود میتواند این موضوع را پیگیری کند. (دورکاری) موضوعی بود که شرکتهای بزرگ جهانی مثل گوگل و یا اپل همیشه به فکر آن بودند که در نهایت با به وجود آمدن ویروس کرونا این شرکتها و مجموعه های بزرگ دیگر مجبور شدند هرچه سریعتر به صورت حرفه ای دورکاری خود را آغاز کردند. در اینجا بود که نرم افزارهای تحت وب یک بار دیگر قدرت خود را نشان دادند و توانستند کمبودهای نرم افزارهای نصبی را جبران کنند.

در آخر اینکه شاید با خود فکر کنید که برنامه های تحت وب بهتر از برنامه های نصبی هستند؛ نظر متخصصانی که در حوزه هوش مصنوعی کار میکنند هم همین است. پروژه و نرم افزارهایی که نیاز به سخت افزارهای بسیار قدرتمند و گران قیمت دارد کابران را بر این انتخاب سوق میدهد که به جای خرید یک سخت افزار گران قیمت جهت انجام نرم افزارهای سنگین، از ورژن تحت وب همان نرم افزار استفاده کنند که بر روی سخت افزارهای قدرتمند سرور نرم افزار اجرا میشود و نیاز ما را برای داشتن یک سخت افزار گران قیمت رفع میکند.